Najlepsze cynamonki
Oddajemy w Wasze ręce przepis na najlepsze cynamonki!
Składniki na ok 10-12 sztuk:
Ciasto:
- 80 gram masła
- 40 gram cukru
- 420 g mąki
- 1 jajko
- 25 gram świeżych drożdży
- 250 gram mleka 1,5%
Nadzienie
- 120 gram masła
- 50 gram cukru
- 2 łyżki cynamon
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn. Delikatnie podgrzej mleko. Dodaj do niego drożdże i cukier. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.
- 80 gram masła rozpuść i ostudź.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj rozczyn. Wymieszaj. Ciasto przełóż na blat i zacznij wyrabiać. Dodawaj stopniowo roztopione masło. Wyrabiaj, ciasto aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się kleiło (ok 10-15 minut).
- Ciasto drożdżowe przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5h.
- Przygotuj cynamonowe nadzienie. 120 gram masła rozpuść i ostudź. Dodaj 2 łyżki cynamonu i 80 gram cukru. Całość wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Ciasto drożdżowe rozwałkuj na duży prostokąt (około 60×30 cm). Posmaruj je cynamonowym nadzieniem i zwiń ciasto w rulon. Podziel na 10/12 cynamonek za pomocą nitki lub ostrego noża. Bułeczki układaj na papierze do pieczenia, zachowując odstęp. Posmaruj cynamonki roztrzepanym jajkiem i odstaw na 15-20 minut, aż cynamonki wyrosną.
- Cynamonki piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut.
- Spakuj cynamonki do pudełka.
- Zaplanuj wycieczkę i zjedz bułeczki z pięknym widokiem.