Najlepsze cynamonki

Oddajemy w Wasze ręce przepis na najlepsze cynamonki!

Składniki na ok 10-12 sztuk:

Ciasto:

  • 80 gram masła
  • 40 gram cukru
  • 420 g mąki
  • 1 jajko
  • 25 gram świeżych drożdży 
  • 250 gram mleka 1,5%

Nadzienie

  • 120 gram masła
  • 50 gram cukru
  • 2 łyżki cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn. Delikatnie podgrzej mleko. Dodaj do niego drożdże i cukier. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.
  2. 80 gram masła rozpuść i ostudź.
  3. Do miski przesiej mąkę. Dodaj rozczyn. Wymieszaj. Ciasto przełóż na blat i zacznij wyrabiać. Dodawaj stopniowo roztopione masło. Wyrabiaj, ciasto aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się kleiło (ok 10-15 minut).
  4. Ciasto drożdżowe przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5h.
  5. Przygotuj cynamonowe nadzienie. 120 gram masła rozpuść i ostudź. Dodaj 2 łyżki cynamonu i 80 gram cukru. Całość wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  6. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na duży prostokąt (około 60×30 cm). Posmaruj je cynamonowym nadzieniem i zwiń ciasto w rulon. Podziel na 10/12 cynamonek za pomocą nitki lub ostrego noża. Bułeczki układaj na papierze do pieczenia, zachowując odstęp. Posmaruj cynamonki roztrzepanym jajkiem i odstaw na 15-20 minut, aż cynamonki wyrosną.
  7. Cynamonki piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut.
  8. Spakuj cynamonki do pudełka.
  9. Zaplanuj wycieczkę i zjedz bułeczki z pięknym widokiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *